Sajó-Bódva Völgye és Környéke
Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás

3700 Kazincbarcika, Eszperantó tér 2.
Telefon/fax: +36 48 312 797

1. sz. építési tender

A projekt részeként már az elmúlt évben megkezdődtek a Sajókaza határában lévő hulladéklerakó építési munkái. Az úgynevezett 1. számú építési tendert 2004 februárjában értékelték, nyertese a Hoffmann–Geohidroterv konzorcium, amellyel július 15-én kötötték meg a szerződést, és ugyanezen a napon történt meg az ünnepélyes alapkőletétel is. Az építkezés költsége 4,5 millió euró.

A tender célja egy kb. 100.000 m2 es felszínű hulladéklerakó építése szivárgóvíz kezelő- és biogázgyűjtő rendszerrel. Ezzel a társulás 99 településén keletkező kommunális, intézményi és nem veszélyes ipari hulladékok kezelése és lerakása valósulhat meg. 

A lerakó a legkorszerűbb és előírás szerinti szigetelési rétegrenddel készül el. A két réteg fólia közé úgynevezett geotextília kerül. A lerakó első védelmi rétegét a természetes agyagréteg képezi, melyet geoelektromos védőberendzés kiépítése követ, 10x10 m-es hálóként, majd a 2,5 mm vastagságú HDPE védőfólia, 1 cm-es geotextilia és 1mm-es külső környezet ellen védő fólia követ. A keletkező csurgalékviz a dréncsőhálózaton keresztül kerül a csurgalékvíz medencébe, majd a szennyvíztisztítóba kerül. A környezeti monitoring érdekében a lerakó mellett 4 db talajvízfigyelő akna is megépítésre kerül.

A megbízás feladatai között még a hulladékfeldolgozó létesítmények építkezéseinek a földmunkákat igénylő előkészítése is szerepel.

A munka befejezésének határideje: 2005. december 20.

A telep létesítményjegyzéke és áttekintő rajza (pdf, 309 kB).

 


PR-kampány projektirányító: